Leonard Cohen

Leonard Cohen is een ontspoorde passie. Na mijn doctoraat besloot ik een essay te schrijven over het werk van de Canadese schrijver en singer-songwriter. In 2012 had ik de gelegenheid om hem te ontmoeten en drie jaar later verscheen De demonen van Leonard Cohen (Uitgeverij Lannoo), dat bekroond werd met de provincieprijs Oost-Vlaanderen.

Intussen zijn de drie drukken helemaal uitverkocht, maar het boek (mét update over het laatste album) kan nog besteld worden via de auteur.

Uit het juryrapport:

Provincieprijs Oost-Vlaanderen

“Het boek is geen biografie, maar een echt essay, geschreven door een auteur die persoonlijk betrokken is en die graaft in het oeuvre van de door hem bewonderde kunstenaar. Het werk is niet alleen informatief, maar het daagt de lezer ook uit tot een nieuwe of complexe kijk op de kunstenaar. Toch blijft het toegankelijk en onderhoudend.”

Standaard der Letteren

In de Standaard der Letteren werd De demonen van Leonard Cohen door een van de redacteurs verkozen tot beste boek van 2015:

“De invalshoek die Francis Mus hanteert, is veel relevanter dan een chronologisch levensverhaal. Hij brengt de lezer een paar lagen dieper in Cohens poëzie en licht een tipje van de donkere sluier die over zoveel songs ligt.”

De voorbije jaren gaf ik tientallen lezingen en boekvoorstellingen, vaak met live-begeleiding door Sophia Ammann en andere muzikanten. Geregeld verschenen artikels en recensies van mijn hand in de pers, onder meer in De Morgen (over Popular Problems en de laatste concertreeks), Rekto:Verso (over Old Ideas) en Passage (over You want it darker). Ik ben ontzettend dankbaar voor de vele positieve reacties en recensies die ik mocht ontvangen.

Tegelijk schreef ik ook heel wat academische teksten over Cohens werk, onder meer over zijn band met Montreal of zijn doorbraak in Frankrijk en Europa. Dankzij subsidies van de Canadese ambassade en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek kon ik de belangrijkste archieven in Toronto, Montreal en Hamilton bezoeken. Ik interviewde ook heel wat muzikanten (zoals Roscoe Beck, Javier Mas en Alexandru Bublitchi) en biografe Sylvie Simmons. Daarnaast gaf ik verschillende lezingen over zijn werk in binnen- en buitenland.

In het voorjaar van 2018 werd ik uitgenodigd om te spreken in Montreal in het kader van de tentoonstelling There is a crack in everything, die binnenkort te zien zal zijn in New York, San Francisco en Kopenhagen.

In 2020 verschijnt een Engelse vertaling van mijn boek bij Ottawa University Press. Uiteindelijk zal ik ongeveer de helft van het boek herschreven hebben: nieuw materiaal wordt gekoppeld aan nieuwe inzichten bestemd voor een Canadees en internationaal publiek.